Hur flyttar man filer till och från iPad?

| januari 18, 2013 | 0 Comments

Hur flyttar man filer till och från iPad?

Den som har en iPad har kanske inte en Mac dator. Det här innebär inte att man inte kan skicka filer till och från sin Mac OS surfplatta, det gäller bara att veta hur. Faktum är att det finns flera sätt att komma åt information som finns på iPaden samt att skicka information från en PC eller Mac till läsplattan. Välj den teknik som fungerar bäst för dig. Med en surfplatta så ska man i stort sett ha en minidator som kan göra allt det som man gör med en vanlig dator. Därför bör fildelning mellan iPad och andra datorer inte vara svårare än att skicka information mellan två helt vanliga datorer. Om du vill ta en riktig genväg så ska du skippa att läsa resten av denna artikel och helt enkelt registrera dig med iCloud som gör det möjligt att ha tillgång till samtliga filer som finns på iPhone, iPad och dator, även en dator som fungerar med Windows!

Från PC till iPaden

Börja med att se till att du har iTunes installerat på din PC. Det här är ett program som är mycket användbart då du vill skicka filer från PC till iPad och det finns givetvis att ladda ner för PC. Nästa steg är att använda sig av en vanlig USB-sladd och koppla iPaden till PCn. Stäng av funktionen automatic sync i iTunes. Du kommer även att behöva en applikation som Disc Aid som man kan få fatt i online. Den kostar inte mycket och kan vara riktigt bra att ha om man ofta behöver skicka filer mellan sin dator och surfplatta. När PCn känner igen surfplattan så är det bara att stänga denna dialogruta och starta Disc Aid programmet.

Du bör även ha ett bra filhanteringssystem på din iPad. Ett bra tips kan vara programmet Good Reader som är till för att arrangera filer på iPaden. I Disc Aid programmet så är det bara att klicka på knappen som heter Copy Files to Device vilket innebär att man kopierar filer till den apparat som är kopplad till datorn. Det här ger dig möjligheten att välja vilken fil som helst från datorn för att skicka denna vidare till läsplattan. I iPaden så ska du sedan kunna se de filer du har lagt över i det filhanteringsprogram som du använder som till exempel Good Reader. Det här är ganska enkelt men det kräver förstås att du har tillgång till både iPad och PC i samma rum och att du får fatt i rätt applikationer. Du måste inte använda de som nämnts här. Det finns även gratis program som fungerar precis lika bra för den här typen av fildelning.

Om du har tillgång till Blue Tooth tekniken så kan denna med glädje användas mellan en laptop och en surfplatta för att skicka filer och information.

Filmer och musik

Ofta så vill man ju ladda sin surfplatta med filmer och musik och det här är också ganska enkelt gjort utan den procedur som beskrivs ovan. Ett gott tips är att använda sig av YouTube Robot som gör det möjligt att ladda ner videos från YouTube till en vanlig PC. När man laddar ner så kan man välja filformat och här finns det format som passar väl för iPhone och iPad. Detsamma gäller förstås tjänster där man betalar för informationen och från dessa så kan man ladda ner direkt till din surfplatta genom att använda sig av browsern som finns i den. Om man redan har en film eller musik som man vill skicka till surfplattan så kanske man måste använda sig av ett program som kan konvertera filerna till rätt format. Detta gäller förstås också om man vill skicka filer från iPaden till en PC. Det finns gratis applikationer online men man ska vara försiktig med nedladdningar av program som man inte känner till och inte risker att fiska hem virus för att man inte vill betala några kronor för en licensierad produkt.

Använd iTunes

iTunes har en specifik avdelning för fildelning som ofta går bra att använda. I det här programmet så finns det flera olika appar som gör att man kan använda och manipulera filer så att de går att använda i rätt format. Om du väljer iPaden som du kopplat till datorn så kan du gå till iTunes apps-avdelning och ta en titt på fildelningssektionen. Här kommer du att se möjliga fildelningsprogram och sedan är det bara att välja och fiska ner eller ladda upp de filer som du behöver flytta på.

Hjälp online

Tänk på att den version av iPad som du använder kan påverka hur du flyttar på filer. Idag så är bilder, filmklipp och textfiler ofta läsbara i olika system och det gör att du i stort sett bara kan mejla din fil för att sedan ladda ner den från läsplattan eller från PC. Det är när formatet inte fungerar på läsplatta eller i PC som du måste ta reda på vilket program som du kan använda för att omvandla filen så att den blir läsbar. Ibland kan man göra detta efter det att den har skickats men ibland så måste omvandlingen ske innan man skickar filen från iPad eller från PCn. Om du har fått en Mac OS fil som du inte kan öppna i din PC så kan du snabbt ta reda på om det finns något att göra åt saken lokalt eller om du måste be den som skickade om att först konvertera för att du ska kunna använda dig av den information som flyttats. Det hela kan verka invecklat i början men snart så vänjer du dig vid den procedur som krävs för din surfplatta och dator.

Moderna tjänster som iCloud ser även till att man snabbt kan dela de filer man har på sin dator eller surfplatta med de maskiner som är med i systemet. Det här är snäppet vassare än tjänster som Google Apps där man själv måste logga in och välja det som man vill ladda ner till sin dator eller läsplatta.

Category: Allmänt

Kommentera