iPad appar för barn

Vilken typ av iPad appar finns det för barn?

Här ska vi fokusera på vilken typ av iPad appar för barn som är bra. För några år sedan var det ingen som tänkte att barn på förskolan skulle sitta med små datorer och lära sig färger och språk. Numera är det dock få som inte använder sig av någon form av dator som underhållning för de små, hemma, på landet och i bilen. Vi har helt enkelt vant oss vid iPaden och andra typer av surfplattor som ett bra redskap då man vill utveckla sina barns kunskap eller helt enkelt få en lugn stund. Det finns många olika slags appar för iPad för barn och man kan välja bland pedagogiska program och ren underhållning. Det är dock mycket viktigt att förstå att iPadappar inte är till som barnvakt. Som förälder och ansvarig för barn så måste man engagera sig i de aktiviteter som man anordnar och det gäller även underhållning som man får via iPaden.

ipad_appar_for_barn

Pedagogiska appar

Pedagogiska appar för iPad är fantastiska saker. De är så finurliga att man idag använder sig av de inom förskoleverksamheten i Sverige. Det finns appar som lär ut färg, ord och annat som hör till det som man ska lära sig då man går i förskolan. Förr i tiden så kallades det för dagis men idag kan man verkligen se hur tekniken med surfplattor poängterar att det här faktiskt är en slags skola där man vill se att barnen inte bara leker och vilar, utan att de faktiskt lär sig något som stimulerar deras mentala utveckling då de inte är hemma. Med appar för barn för iPad så får man tillgång till en stor kunskapsskatt. Pedagoger som jobbar inom förskoleverksamheten har verkligen fått uppgradera sin kunskap inom detta område för att hänga med i utvecklingen. Idag är det ju ganska vanligt med barn i Sverige som inte kan svenska för att man helt enkelt inte talar språket i hemmet. Med hjälp av de pedagogiska apparna så måste inte förskole pedagogerna vara experter på att lära ut svenska då appen hjälper till med detta.

iPad appar för barn som är små

När det gäller språk så finns det smarta iPad appar för barn som är till för den som just håller på att lära sig talets konst. En typ av program repeterar det som barnet säger. Nu kan man förstås fråga sig hur ett barn som ännu inte talar rent kan lära sig att prata genom att höra sig själv kopierad av en elefant eller dinosaurie. Faktum är att det här är ett mycket roligt sätt att få barnet att öva sig på tal. Det finns även appar där man övar mer på uttal och tydlighet så det gäller att välja rätt eftersom barn utvecklas i olika takt. Tänk även på att program som har djur med som till exempel dinosaurier kan upplevas som skrämmande av de minsta. Ta en noga titt på recensioner av den app som du funderar på innan du laddar ner den. Om appen är gratis så bör du också gå igenom den själv innan du låter ditt barn sitta med iPaden.

Underhållning för små och stora barn

Appar för iPad för barn är ju inte bara till för lärandets skull. Den främsta anledningen till att man använder sig av appar för barn på läsplattor är förstås att ge de lite underhållning då man behöver få en liten paus. Det här vet alla föräldrar som försöker bolla matlagning, läxor, disk och annat på en gång. Det fina med surfplattan är ju att man kan placera den nästan varsomhelst. Har man ett smart fodral så ställer man den snyggt på bordet så att barnet kan sitta där man själv utför viktiga ärenden. Med reservation för åksjuka så kan detta även vara bra för bilresor, korta som långa. Det finns gott om filmer på nätet som man kan ladda ner till iPaden och visa för barnen. Välj bland deras favoriter och satsa på serier eller längre filmer beroende på vad man har tid för. Ibland kan man ju även använda sig av appar som enbart är till för musik och ljudfiler. Det går till exempel att spela in ljud och det här är något som lite äldre barn älskar. Om du själv gjorde radioprogram med vanliga kassetter som barn så kan du tänka dig hur enkelt och kul det blir att spela in på en iPad. Detta för att inte nämna möjligheten att skapa filmer som man sedan kan ha stor glädje av för framtiden.

Viktigt att tänka på när det gäller iPad appar för barn

Man får aldrig glömma bort vikten av att överse barnens användning av iPaden. Det här är trots allt ett instrument som ger tillgång till allt det som finns online. Även om du bara ger barnet särskilda appar med program, film och musik så kan ett obevakat ögonblick innebära att de surfar ut på nätet eller deltar i chattprogram. Förutom att noggrant kontrollera de appar för barn för iPad som du låter dina små njuta av så kan det vara väl värt att sitta tillsammans och jobba med programmen. Även om det redan finns en röst som säger namnet på djuren så bör en vuxen vara med och se hur barnet reagerar. Tanken är ju att man ska använda iPad appar för barn på ett säkert sätt där man hela tiden är medveten om hur det man visar påverkar barnet och det oavsett om det handlar om underhållande eller pedagogiskt material.