Vad är skillnaden mellan en iPad och övriga surfplattor?

| januari 20, 2013

Vad är skillnaden mellan en iPad och övriga surfplattor?

Det finns en mängd olika surfplattor på marknaden och det är lätt att bli förvirrad när man funderar på att köpa en. Apple är det märke som gjorde surfplattan världskänd år 2010 genom att introducera sin redan ikoniska iPad, som sedan dess kommit ut i flera nya versioner. Även om varje surfplatta bygger på samma princip så finns det väsentliga skillnader mellan Apples version och de andra märkena som har gett sig in i surfplattornas värld. Har man bättre förståelse för plattornas funktion och kapacitet kan man göra ett mer informerat val som konsument, och få bäst valuta för sina pengar. Det ska dock sägas att iPaden är ett mycket säkert val då detta är en surfplatta som garanterat ger dig allt det som du kan tänkas begära från den här typen av maskin.

Allt i ett

I dagens hektiska samhälle är allt som förenklar ett välkommet inslag som kan förhöja livskvalitén. Hela syftet med en surfplatta är just att förena allt det man använder en stationär dator eller en laptop till, men i en smidigare, lättare och mer mobil design som för tankarna till smartphones. Detta gör att man lättare kan ta med sig plattan och använda den överallt, precis som man är van att göra med sin mobiltelefon. iPad var den första plattan att komma ut och har ända sedan dess lett tävlingen med ständigt förbättrade versioner som kommer ut på marknaden. Det finns gott om andra elektronikjättar som tagit upp kampen om att designa den absolut bästa surfplattan, och för att tydligare förstå skillnaden mellan Apples produkter och dess konkurrenter hjälper det att titta på vissa grundläggande element som är viktiga vid bedömandet av en platta.

Appar

Ett av de absolut viktigaste attributen för en surfplatta är applikationerna, vilket är det som gör surfplattan så funktionell och ger användaren en nästan obegränsad tillgång till funktioner. Genom att ladda ner appar kan man enkelt använda och integrera sociala media, hantera och organisera dokument, köpa och lyssna på musik, se filmer eller läsa böcker. Man kan dessutom hålla koll på sin budget samt få påminnelser och nyhetsrapporteringar från alla områden som intresserar en. Appar är något som naturligtvis varje surfplatta kan ladda ner, men olika appar fungerar för olika märken och på detta område är Apple den överlägsna vinnaren. Faktum är att den som investerar i en iPad kommer kunna välja mellan över en kvarts miljon appar, många av dem gratis, som täcker alla upptänkliga behov.

Android, som är det andra största operativsystemet för surfplattor, introducerade sina motsvarigheter till iPads ungefär ett år efter Apple och ligger därför ett år efter i utveckling och tillgång på appar. Detta innebär alltså att det finns färre appar för Android. Många menar dessutom att iPadens appar är säkrare då Apple har ett mycket gediget säkerhetssystem där alla appar kollas och godkänns innan de kommer ut på marknaden, vilket minimerar risken för buggar och virus. Appar för Androidplattor är istället stundtals opålitliga och kan hålla mycket varierande kvalitet.

Design och funktionalitet

Naturligtvis vill man ha en tilltalande design, men det är också viktigt att titta på vad som finns bakom utseendet. Har skärmen tillräckligt bra upplösning? Hur smidig är pekskärmen? Hur bekväm är surfplattan att hålla i handen? Apple jobbar ständigt med förbättringar och har på den korta tid som passerat sedan surfplattan introducerades hunnit komma ut med fyra versioner, och en miniversion. Detta innebär att Apple som märke har gedigen erfarenhet av att producera surfplattor som ligger i framkanten av utvecklingen, och hela tiden förbättras.

Även om många stora märken såsom Motorola, Samsung och HTC har ett flertal plattor ute på marknaden så har Apple alltså ett försprång som innebär att deras surfplattor ofta är snäppet vassare. En viktig del som man ganska enkelt kan göra en snabb jämförelse av är displayen. Det man bör titta på är hur bra upplösning skärmen har, och hur känslig skärmen är vid beröring. Vid jämförelse med exempelvis Samsung Galaxy, vilket också är en populär surfplatta, kan man se att iPaden har både bättre upplösning och en mer följsam pekskärm utan hack. Dessutom är iPaden mycket bekväm att hålla i handen då Apples klassiskt slimmade men ändå handfast design slår andra modeller. Samsung Galaxy är flera tum större, vilket vissa kan se som en fördel då även displayen är större, men den är även mycket tunnare vilket gör att den inte ligger lika bra i handen.

Man får det man betalar för

Ipaden är bland de dyrare surfplattorna, men med tanke på vad man får för priset är det väl värt de extra kronorna. Visst kan man satsa på ett av marknadens budgetalternativ, från märken såsom Toshiba och Sony, men då får man räkna med att allt från display till mjukvara är simplare, batteritiden förmodligen sämre och användarupplevelsen som helhet mer begränsad. För den som ändå känner att den vanliga iPaden är i dyraste laget kan en smart kompromiss vara att investera i miniversionen som ligger på 7.9 tum jämfört med originalets 9.7 tum. Med denna lilla platta kan man njuta av samma appar och användarvänliga format, om än i en mindre version.

I slutändan är det ändå upp till var och en att bestämma vilken av alla surfplattor man vill satsa på, men det finns gott om argument för att Apple trots allt fortfarande leder ligan med sina klassiska iPad, där tekniken ständigt möjliggör än vassare funktioner och roligare användning.

Category: Allmänt

Comments are closed.